Hindoestaanse omroep misbruikt publieke gelden

De Hindoestaanse omroep Organisatie voor Hindoe Media (OHM) laat familie de boekhouding controleren en gebruikt publiek geld voor verkeerde doeleinden. Dat blijkt na onderzoek door het NRC Handelsblad.

De boeken van de omroep worden gecontroleerd door K. Tewarie. Dat is de broer van A. Tewarie, vice-voorzitter van de kleine publieke omroep. Hij gaf de afgelopen tien jaar alleen maar goedkeuringen voor de boekhouding. Het Commissariaat voor de Media, toezichthouder op het omroepbestel, noemt de familieband "niet gewenst", maar kan niks doen aangezien het er wettelijk niks over te zeggen heeft.

Accountant Tewarie moet zich echter ook houden aan de gedrags- en beroepsregels (1994) van de beroepsorganisatie Nivra. Hij mag geen verklaring afgeven over een organisatie waar iemand bij betrokken is tot wie hij "in een nauwe persoonlijke relatie staat. Maar daar ligt de accountant niet wakker van. "Kijk, mijn broer heeft geen tekenbevoegdheid en is over een paar maanden toch weg als bestuurder. Bovendien vroeg ik de Nivra in 1994 en 1999 of er geen probleem was dat ik de boeken deed bij de stichting waar mijn broer bestuurder is. Dat probleem was er niet omdat mijn broer weinig invloed had op het beleid van de stichting." Toch gaat hij wel inbinden. In reactie laat accountant Tewarie, na overleg met Nivra, weten voortaan niet meer de accountantsverklaring van OHM te verzorgen.

Dat er financiële misstanden waren legt het NRC Handelsblad bloot. De stichting Organisatie voor Hindoe Media (OHM) financiert namelijk, in strijd met de Mediawet, met publiek geld haar programma- en achtergrondmagazine OHM-Vani. De wet schrijft voor dat dit alleen met eigen geld van de stichting mag. Een bureauredacteur van de radio-afdeling deed twee jaar lang de eindredactie van OHM-Vani. De redacteur, P. Ramesar, bevestigt dit, maar wil hierover geen nadere toelichting geven.

OHM heeft ook publiek geld gebruikt om de stichting Vrienden Van Nickerie (VVN) te steunen. Deze stichting, die belangen behartigt van de bevolking in het district Nickerie in Suriname, heeft bestuurlijke verwantschap met omroep OHM. De omroep liet een logo voor de stichting ontwerpen en betaalde dat uit de publieke middelen. De rekening van 119 euro werd gezet dat het om een logo voor internet ging. "Ik heb niets ontworpen voor internet voor de Hindoe omroep", zegt ontwerper C. Schuit.

Het aanpassen van de rekening lijkt veel op valsheid in geschrifte. Directeur Chander geeft telefonisch toe dat er inderdaad een redacteur heeft gewerkt voor het blad. Over de rekening is hij zwijgzamer: "Ik moet dat even bekijken."