Vuurbal boven Australië

Inwoners van Winton in Queensland, Australië zagen gisteravond (rond 7 uur lokale tijd) een flits toen een grote vuurbal neerstortte.

Er is nog niet bekend waardoor het verschijnsel veroorzaakt is. "We weten alleen zeker dat het geen vliegtuig was," aldus een woordvoerder van de Australische Search And Rescue Organisation. Terwijl autoriteiten zoeken naar de bron van de enorme lichtflits, speculeren de bewoners er op los; van ruimte-afval tot een meteoriet.

Elsa Nelms en haar partner Graeme East hadden samen met een vriend vanaf hun veranda een uitstekend uitzicht op de spectaculaire lichtshow. "Plotseling was er een enorme flits, dat is de enige manier om het te beschrijven - het was zo fel dat het een witte flits was en alles werd er door verlicht," aldus Elsa Nelms. "Het was alsof iemand 50.000 spotlights aan had gezet. We keken allemaal omhoog en er was een wit rookspoor in het noordoosten - zoals een rookspoor van vuurwerk, maar het was te hoog voor een vliegtuig." Verder beschrijft ze hoe ze gerommel hoorde als van onweer in de verte, en het huis heen en weer voelde schudden.

Volgens Elsa heeft heel Winton het ofwel gezien, ofwel gevoeld. Overal in het dorp klonken telefoons en mensen kwamen naar buiten om te zien wat er gebeurde. "De buren kwamen langs en ze waren bleek van schrik." Vrienden van Elsa Nelms die 130 kilometer verderop wonen hebben de flits wel gezien maar geen gerommel gevoeld.

"Er is nu waarschijnlijk ergens een groot gat, maar wanneer dit op Winton gevallen was hadden we hier nu niet zitten praten," besloot Elsa Nelms.

Astronoom Michael Drinkwater van de universiteit van Queensland vermoedt dat het een meteoor is geweest. Politie en luchtvaartautoriteiten werden overspoeld met telefoontjes van ooggetuigen. De verslagen maakten allemaal melding van het zien van helder licht, het horen van een luide explosie en het trillen van de grond.

Dat komt overeen met de effecten van een klein deeltje van een rotsblok uit het zonnestelsel dat de atmosfeer raakt. "De stukjes zijn feitelijk zo klein, dat ze nooit de grond raken," zei hij. "Als het zo laag was, dat mensen de sonic boom gehoord hebben, dan is er een kleine kans dat iets het overleefd heeft. Maar als men het kon zien, moet het minimaal 25 kilometer hoog zijn geweest, zodat het heel ver weg neergestort moet zijn, en daarom kunnen we ze doorgaans helaas niet vinden."