[update] Grote actie tegen terrorisme

In Italië heeft de politie vanmorgen vroeg verschillende mensen aangehouden die worden verdacht van internationaal terrorisme. De arrestaties vonden plaats in Perugia, waar volgens een politiewoordvoerder een "grote operatie gecoördineerd door de aanklager" aan de gang is.

In Perugia staat een universiteit voor buitenlanders. Recent identificeerde de Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken de plaats als één van de vijf steden die het risico lopen doelwit te worden van een aanslag door islamitische militanten. De politie vermoedt volgens een geheim rapport dat zeker tachtig moslimmilitanten in Italië wonen. Zij zouden in kleine groepen georganiseerd kunnen zijn.

Update 13:17
Volgens Italië maken de arrestanten deeluit van een ,,goed georganiseerde'' terreurcel, die onderdeel is van het verboden Revolutionaire Volksbevrijdingspartij-front (DHKP-C). De politie arresteerde twee Turken en drie Italianen

De Direzione Distrettuale Antimafia (DDA) - de Italiaanse Dienst voor maffiabestrijding - doet op dit moment onderzoek naar de DHKP-C. De Italiaanse dienst verdenkt een actieve eenheid van deze organisatie van betrokkenheid bij een tiental moorden en aanslagen, die in Turkije zijn gepleegd in de periode 1990 tot en met 1999. De DHKP-C is een Turkse extreem-linkse organisatie - ook wel bekend onder de naam Dev-Sol - die in Italië verboden is, omdat die daar als een terroristische organisatie wordt beschouwd.

Nederland
Op verzoek van de Italianen zijn in Duitsland zeven mensen aangehouden en in België één. Ook in Turkije vonden arrestaties plaats. In Nederland zijn op drie lokaties huiszoekingen verricht, één in Amsterdam, twee in Etten-Leur en één in Maassluis. Daarbij zijn computers, cd-roms, videobanden, mobiele telefoons, prepaid telefoonkaarten, simkaarten en documenten in beslag genomen. In ons land zijn geen arrestaties verricht.

Update 13:43
In totaal zijn 38 mensen aangehouden. Vijf in Italië en nog eens 33 in België, Duitsland en vooral Turkije. In Nederland is naar nu bekend op vijf adressen huiszoeking verricht, in Amsterdam (2), Etten-Leur (2) en Maassluis (1).

In Nederland is de DHKP-C overigens niet verboden.