Pluriformiteit leidt bij SP tot zorgen

De mogelijke op komst zijnde ovename van het dagbladconcern PCM (in bezit van onder meer de dagbladen Algemeen Dagblad, Trouw, NRC en De Volkskrant) door een buitenlands bedrijf wekt de Socialistische Partij (SP) zorgen op. Volgens Kamerlid Fenna Vergeer zou door de mogelijke overname de verscheidenheid van de Nederlandse dagbladsector in het geding komen. Middels een brief heeft ze staatssecretaris van Cultuur, Medy van der Laan,gevraagd om zich "krachtiger in te zetten om de pluriformiteit van de dagbladsector te waarborgen."

Met de brief hoop Vergeer de regelgeving rondom mediaconcentratie meer onder druk te zetten. In februari werden door de D66-leden Boris Dittrich en Bert Bakker al kamervragen gesteld over deze kwestie. Van der Laan heeft inmiddels laten weten dat "het kabinet zo spoedig mogelijk een standpunt over mediaconcentratie aan de Tweede Kamer zal sturen."

Vergeer is van mening dat het niet moet kunnen dat "concerns als De Telegraaf of Wegener veel te groot kunnen worden door via het buitenland PCM weer op te kopen. Buitenlandse concerns hebben minder belangstelling voor de waarde die bepaalde kranten hebben voor ons aanbod, zij zullen alleen maar met een commerciële bril kijken. Minder winstgevende kranten kunnen daardoor verdwijnen", zo sprak Vergeer in een reactie.