Cliteur per direct weg bij Buitenhof

devzero had ons via de nieuws-submit het volgende te melden:

Nadat vorige week bekend werd dat hoogleraar rechtsfilosofie Paul Cliteur, columnist in het tv-programma Buitenhof omstreden onderwerpen voortaan zou gaan mijden en minder optreden in de media, liet hij vandaag weten per direct te stoppen bij Buitenhof. Oorspronkelijk was het de bedoeling dat Cliteur nog zes columns zou doen en zijn toon over de Islam te matigen, maar vandaag gaf hij tijdens zijn 'afscheidsinterview' aan meteen te stoppen.

Als reden voor besluit geeft Cliteur aan zichzelf niet geloofwaardig genoeg meer te vinden, na de kritiek die hij heeft gekregen afgelopen week. Volgens hem zou iedere column, die niet over de Islam gaat, niet meer serieus worden genomen.

Afgelopen week liet Cliteur in het Parool weten dat hij voortaan omstreden onderwerpen zal mijden. Hij heeft genoeg van de "eeuwige verdachtmakingen" dat hij ultrarechtse standpunten zou huldigen. De columnist heeft de laatste tijd herhaaldelijk betoogd dat westerse waarden superieur zijn aan die van de islam. Ook pleitte hij ook voor een striktere scheiding tussen kerk en staat. Dat kan nu niet meer volgens Cliteur: ''Je wordt meteen in de hoek van foutieve opvattingen geplaatst.'' Hij wijst daarbij op kritiek die hij kreeg van columnist Piet Grijs en VARA-presentator Marcel van Dam.

Kritieken doen Cliteur de das om
In de media werd Cliteur door diverse 'opinionmakers' betiteld als racist en zijnde stigmatiserend. Directe aanleiding hiervoor was zijn kritiek op een recentelijk rapport van de AIVD. Cliteur was van mening dat de Islam contraproductief is voor integratie van moslims. De kwestie haalde de Tweede Kamer, doordat de LPF kamervragen stelde. De partij gaf aan geschokt te zijn, omdat de vrijheid van meningsuiting in het geding zou zijn gekomen.

Cliteur was echter het meest boos over een opiniestuk van PvdA-prominent Thijs W÷ltgens in dagblad De Limburger. ''Voor Cliteur zijn de westerse waarden een intolerant geloof. Dat geloof roept op tot een heilige oorlog, een kruistocht of een jihad. Wij zijn een racistisch land aan het worden'', schreef W÷ltgens vorige week zaterdag.In het Parool is te lezen dat de Vrij Nederland-columnist Piet Grijs (Hugo Brandt Corstius) de terugtocht van Paul Cliteur uit het debat over integratie en de islam beschouwt als een grote overwinning. "Hij zegt in feite dat zijn tegenstanders misschien wel gelijk hebben", zo vindt Grijs, die zich herhaaldelijk tegen Cliteur keerde. Marcel van Dam, columnist voor de Volkskrant zegt verbaasd te zijn over het feit dat Cliteur hem als ÚÚn van zijn kwelgeesten beschouwt. De laatste directe confrontatie tussen Cliteur en van Dam vond een jaar geleden plaats. Thijs W÷ltgens, schrijver van de column die voor Cliteur de doorslag gaf om zich terug te trekken, wilde niet reageren op Cliteurs besluit.

Cliteur pleitte in Buitenhof voor regels voor het publieke debat: "Je mag alles zeggen en schrijven, maar nooit iemand vergelijken met Hitler, Eichmann of racist noemen." Hij vond deze beschuldigen als 'dreigend' naar met toe. Mede hierdoor geeft Cliteur zijn column nu op, omdat hij het debat niet meer denkt te kunnen winnen. "Ik kan alleen nog maar winnen in een kooigevecht waarbij het debat alleen maar in een spiraal naar beneden gaat. Ik ga me eerst bezinnen op hoe ik hier op kan reageren", aldus Cliteur. Daarbij gaf hij aan niet te vrezen zijn pittige mening te uiten in een boek. "Waar ik wel bang voor ben, is dat mijn boek wordt samengevat en dan alleen wordt gezegd dat het stigmatiserend is. Je hebt van die types als Volkert van de G. die dat dan ook lezen."