Rwanda laat 30.000 verdachten genocide vrij

De Rwandese regering heeft bekendgemaakt minstens 30.000 verdachten van de genocide in Rwanda in 1994 te zullen vrijlaten. Zij zullen vervolgens worden berecht via het traditionele stammenrecht, door klassieke dorpsrechtbanken.

Deze vrijlating heeft vooral als doel om geld te besparen, op dit moment zitten er ongeveer 90.000 verdachten van de genocide vast in de overvolle cellen in het land, zodra gevangenen worden vrijgelaten draait de overheid niet meer op voor hun kosten. In mei 2003 werden er ook al 23.000 gevangenen vrijgelaten en het is de bedoeling dat volgend jaar nog een groep volgt. De gevangenen moeten wel stuk voor stuk bekennen betrokken te zijn geweest bij de genocide, anders worden ze niet vrijgelaten. Bij deze gedetineerden zullen geen leiders van de massamoorden zijn, zij blijven in de gevangenis.

In 1994 werden honderdduizenden Tutsi's en gematigde Hutu's afgeslacht door Hutu-extremisten in het land. Secretaris-generaal Kofi Annan van de Verenigde Naties, destijds chef van de vredesoperaties van de VN, heeft vrijdag gezegd dat het hem spijt dat hij niet meer heeft kunnen doen om de genocide tegen te houden: "Destijds dacht ik dat ik mijn best deed. Na de genocide realiseerde ik me dat ik meer had kunnen en moeten doen om alarm te slaan." Ook zei hij dat de genocide voor een groot deel te voorkomen was geweest als er door de internationale gemeenschap krachtdadiger was opgetreden. Volgens Annan ontbrak de politieke wil.