"Verrader Saddam Hussein was lijfwacht"

hit_me en Nyuszi hadden ons via de nieuws-submit het volgende te melden:

Een lijfwacht van Saddam Hussein heeft diens schuilplaats verraden, zo meldt de BBC in het tv-programma Panorama. Tijdens een verhoor door Amerikaanse soldaten verklapte hij de plek waar de Iraakse president zich schuilhield. Een beloning zit er niet in voor de man.

Hussein werd op 13 december 2003 opgepakt, hij zat op dat moment in een kelder onder een boerderij in zijn geboortestad Tikrit. De verrader zou volgens de BBC Mohammed Ibrahim Omar al-Musslit zijn, ook wel bekend als 'de dikke man'. Al Musslit stond bekend als een van Saddams trouwste luitenanten, zo vergezelde hij hem bijvoorbeeld bij de vlucht uit Bagdad op 9 april 2003, toen Amerikaanse troepen de Iraakse hoofdstad binnentrokken.

Al Musslit werd in december vorig jaar gearresteerd, al enkele uren na zijn arrestatie zou hij de schuilplaats hebben verklapt en Amerikaanse troepen naar de plek hebben geleid. Militaire bronnen melden dat hij niets van de 25 miljoen dollar beloning die was beloofd zal krijgen, omdat hij de informatie niet uit vrije wil heeft gegeven. Door een Amerikaanse commandant werd wel ontkend dat de man gemarteld is.

"Tot op de dag van vandaag hebben de Verenigde Staten nooit de identiteit willen geven van diegene die hen naar Saddam heeft geleid", benadrukte de BBC. Ook nu zegt de Britse zender nog geen officiele bevestiging te hebben gekregen.

Panorama wordt vanavond om 23:15 uitgezonden door BBC 1.