Herdenking sjeik Yassin op Dam rustig verlopen

Zo'n honderd personen hebben vanmiddag op De Dam in Amsterdam de door israŽl geliquideerde sjeik Ahmad Yassin herdacht. Ook werd er betoogd tegen de onderdrukking van Palestijnen in IsraŽl en de bezetting van Irak. Er waren diverse sprekers. Sommigen riepen op tot solidariteit met de onderdrukte Palestijnen, anderen keerden zich tegen de Nederlandse regering vanwege de steun aan de VS inzake Irak.

De herdenking en het protest waren georganiseerd door een viertal organisaties: de Arabische Europese Liga (AEL), de Internationale Socialisten, het Kommittee Marokkaanse Arbeiders Nederland (KMAN) en het Euro-Mediterraan Centrum Migratie & Ontwikkeling (Emcemo). Het Nederlands Palestina Komitee (NPK) had zich teruggetrokken omdat het oorspronkelijke thema, de muur die Palestijnse gebieden scheidt van IsraŽlisch grondgebied, was veranderd in een herdenking voor de gedode Hamas-leider.

De bijeenkomst op De Dam verliep rustig. Alleen op het eind vond een aantal jongeren het nodig om de Amerikaanse vlag te vertrappen en de IsraŽlische vlag in de brand te steken.