Roken op het strand verboden

In Amerika is er een nieuwe stap tegen het roken gezet. Na de invoering van een rookverbod in restaurants, bars, openbare parken en andere gelegenheden, is het in CaliforniŽ voortaan ook verboden een sigaret op te steken op het strand. Het stadsbestuur van de kuststad Santa Monica stemde gisteren voor een rookverbod op haar strand van zes kilometer lang. Het verbod moet half mei ingaan.

Helemaal zeker is het nog niet dat het verbod er komt. Op 13 april is er een tweede stemronde in het stadsbestuur. Dan moet het plan nog definitief goedgekeurd worden. Toch roken op het strand kan dan een boete van 206 euro opleveren.

Op het Solana strand ten noorden van San Diego is er al een rookverbod van kracht sinds oktober. En ook in het San Clemente zit er een rookverbod aan te komen voor het strand. "Dan hebben we een rookvrij strand van twintig kilometer", aldus een woordvoerder van de gemeente. Hij noemt het "maatschappelijk niet aanvaardbaar", dat rokers "naar het strand gaan, families bedwelmen met hun rook, en de peukjes in het zand werpen".