Bezoekers Delfzijl ziek door slechte hygiŽne

Een anonieme submitter had ons via de nieuws-submit te melden:

Meer dan dertig bestuurders en ambtenaren waren ziek geworden na het bezoeken van de open dag bij het gemeentehuis in Delfzijl op 14 februari. Ze klaagden over maag- en darmstoornissen. De reden waardoor zij ziek zijn geworden, was slechte persoonlijke hygiŽne. Dat werd verteld door een sociaal verpleegkundige van de GGD in Groningen, Anneke Jonkman. "Doordat enkele mensen zeer waarschijnlijk na toiletbezoek hun handen niet of niet goed genoeg hebben gewassen, hebben ze anderen besmet", verteld zij.

Er werd eerder al bekend gemaakt dat deze mensen ziek werden door een Norwalk-achtig virus. Dit is een virus wat regelmatig voorkomt en vrij onschuldig is. "Wie het virus bij zich draagt kan het overdragen door een ander de hand te schudden. Je bent er maar een paar dagen ziek van. Door veel te drinken en goed te rusten, raak je het snel kwijt", aldus Jonkman.

Personeel en bestuurders, waaronder waarnemend burgemeester Van Hoof, klaagden destijds over diarree en braken, sommigen hadden ook koorts. De GGD heeft daarom de soep en belegde broodjes laten onderzoeken door de Keuringsdienst van Waren. Het bleek uiteindelijk dus niet de maaltijd te zijn.