Friese Raad wil leestekens in internetadressen

hydex, Tha-Skunk en Abrenuncio hadden ons via de nieuws-submit het volgende te melden:

De Raad van de Friese Beweging heeft een brief aan de Stichting Internet Domeinregistratie geschreven. Hierin staat dat zij vinden dat internetadressen met leestekens erin zo snel mogelijk geregistreerd moeten kunnen worden.

Op dit moment is het niet mogelijk om domeinnamen met leestekens erin te registreren, en dat vindt de Raad belachelijk: "Het is te gek voor woorden dat we gedwongen zijn Friese namen fout te gebruiken", aldus R. Jonkman van de Raad, die zich bezig houdt met het behouden en versterken van de Friese taal en cultuur. "We hebben twee rijkstalen in Nederland. We vinden het belangrijk dat het Fries als gelijkwaardige taal wordt erkend. Techniek mag daarbij geen belemmering zijn." Als voorbeeld werd de website Fryslan.nl genoemd, de Friezen zouden liever zien dat dit Fryslân.nl wordt.

"Het is onvoorstelbaar dat het nog niet mogelijk is om dakjes en streepjes te gebruiken. Een beetje techneut moet dit toch voor elkaar kunnen krijgen. De Stichting slaat echt een modderfiguur", eindigde Jonkman zijn betoog. De Raad hoopt met deze brief dat er sneller actie zal worden ondernomen. De Stichting Internet Domeinregistratie heeft nog geen reactie gegeven.