'Anti-discriminatie raadslid' doet aangifte

E. SchaapRaadslid Eric Schaap van de Zaanse politieke vereniging Rosa uit Zaanstad heeft met zijn collega's van het Bureau Discriminatiezaken Zaanstreek/Waterland bij de politie aangifte gedaan van bedreiging en schending van het portretrecht. Enige tijd terug werd Schaap door een tweetal jongemannen benaderd bij het kantoor van Discriminatiezaken in de Botenmakersstraat in Zaandam. Terwijl één van hen, een 18-jarige knaap uit Zaanstad, Schaap aan de praat hield, maakte de ander foto's van hem en het pand.

Afbeeldingen van Schaap, alsmede een afbeelding van het kantoor van het anti-discriminatiebureau, waren een paar dagen later te zien bij een artikel over Schaap op de website van de Stichting Onderzoek extreme Stromingen (SOS). Deze stichting zegt onderzoek te doen naar extreme stromingen en ontwikkelingen in Nederland.

De 18-jarige jongen is een bekende van Schaap en het anti-discriminatiebureau. Het gaat om een inwoner uit Koog aan de Zaan die ook betrokken zou zijn bij extreem-rechtse websites. Hij is volgens Schaap onlangs veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf op basis van een aangifte door het bureau. De jongen werd gestraft wegens opmerkingen op rechts-extremistische sites.

Op de site van SOS staan artikelen over linkse politici en discriminatiebestrijders. Sinds kort is er ook aan Schaap een bijdrage gewijd. Hij wordt daarin omschreven als ''overijverig slinks baasje''. De site maakt verder onder meer melding van het feit dat Schaap in het verleden door de Politie Inlichtingen Dienst (PID) in de gaten werd gehouden, in verband met dierenactivisme.
Directe bedreigingen worden op de site niet gemaakt naar Schaap. Wel staat er dat het pand van Discriminatiezaken er 'brandbaar en bouwvallig' uitziet.

Volgens Schaap is er ook op de extreem-rechtse site Stormfront.org druk over hem geschreven. Eén van de deelnemers aan een forum merkte op dat Schaap 'maar eens naar de islamitische slachter moet'.

De politie zegt de zaak hoog op te nemen en is inmiddels een onderzoek gestart.

Overigens zijn op de website SOS de foto's bij het artikel over Schaap verwijderd.