Turken veroordeeld voor doodmartelen student

LeCram2004 had ons via de nieuws-submit te melden:

Voor het doodmartelen van de student Birtan Altinbas hebben vier Turkse politieagenten vandaag celstraffen tot vier jaar en vijf maanden opgelegd gekregen. In eerste instantie kregen de vier mannen celstraffen van tien jaar opgelegd. Vanwege goed gedrag kregen ze fors kortere straffen. Ook speelde volgens de rechter mee het feit dat niet kon worden vastgesteld, wie van hen verantwoordelijk was voor de dood van de student.

De belangenbeharitger van de familie reageerde geschokt op het vonnis. " De rechtbank is heel mild voor de politieagenten. Het vonnis is om te lachen, het komt niet overeen met de ernst van de misdaad."

In 1991 werd Altinbas, die aan de Hacettepe-universiteit van Ankara computertechniek studeerde, tezamen met twee andere studenten gearresteerd. Een week later werd zijn stoffelijk overschot aangetroffen. De vier agenten die hem hebben opgepakt zijn vrijgesproken.

Er moeten nog twee andere agenten, die ook bij zijn dood betrokken zijn geweest, voor de rechtbank verschijnen. Één van hen is echter nog nooit opgepakt. Volgens activisten weet de politie waar hij woont en bij welke bank hij zijn pensioenuitkering ophaalt. De agenten die wel waren opgepakt trachtten de rechtsgang te ondermijnen, door onder meer te weigeren in de rechtszaal te verschijnen.

Diverse mensenrechtenorganisaties en de Verenigde Staten maanden Turkije tot spoed met het berechten, om te voorkomen dat de misdaad in 2006 zou verjaren. Zo drong de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Colin Powell er in een brief op aan dat alle verdachten voor het gerecht worden gebracht.