Platenlabels boycotten MTV en TMF

LastYear had ons via de nieuws-submit het volgende te melden:

De onafhankelijke labels in Londen zijn boos over op muziekzender MTV. De voormannen van de labels kwamen gisterochtend bijeen omdat ze het niet eens zijn met de gehalveerde vergoeding voor videorechten van hun clips op MTV. Ze kwamen bijeen in de statige Londense Royal Society Of Arts. "We zijn juist hier bijeen gekomen om te onderstrepen dat het in onze business gaat om kunst en cultuur, in tegenstelling tot de cultuur van hebzucht en arrogantie bij MTV, sneerde Alison Wenham, voorzitter van de independents organisatie AIM.

De labels presenteerde een petitie waarin ze MTV veel succes wensen zonder hun input. Artiesten als Craig David, Basement Jaxx, Franz Ferdinand, The Rasmus, The Strokes, White Stripes, Badly Drawn Boy, Moloko, Travis en Dizzee Rascal zullen nu niet meer op MTV en TMF te zien zijn.

MTV wilde een nieuwe deal sluiten met de labels waarin stond dat ze de helft minder vergoeding voor het gebruik van hun videoclips op muziektelevisie krijgen en ze geen extra vergoeding meer zou geven voor nieuwe projecten met mobiele telefoonaanbieders of online partners.

Voorzitter Martin Mills van platenmaatschappij Beggars snapt niet waarom MTV zich zo arrogant opstelt. "De promotionele waarde van MTV valt nog te bezien, omdat de laatste MTV Europe Awards geen enkele waarneembare toename in de plaatverkoop teweeg brachten."

Michel Lambot, president van independent belangenorganisatie IMPALA en medevoorzitter van platenmaatschappij PIAS is ook kwaad op het Nederlandse TMF, , dat werd overgenomen door MTV Europe. "Toen de deal met TMF in 2002 afliep, weigerden ze verder te onderhandelen met als argument dat alles later uitgezocht zou worden met MTV Europe. Na jarenlang aan het lijntje te zijn gehouden kregen we drie weken geleden opeens die nieuwe deal om te ondertekenen. Dat is unfair en PIAS zal niet tekenen. TMF betaalt ons nu al niet meer sinds 2002."

MTV heeft volgens Guy Holmes, het hoofd van independent Gut Records, zelfs een betalingsachterstand van achtien maanden.

Brent Hansen, de president van MTV Europe, wil nu weer om de tafel met VPL, die de belangen van de labels behartigd. "MTV gaat terug naar de onderhandelings tafel met de VPL, hoewel we nog steeds van mening zijn dat collectieve licentie overeenkomsten niet in het belang van de independents zijn. We zijn niet overtuigd door de argumenten en tactieken van AIM en de VPL", zegt Hansen.