Voorpaginanieuws blijkt vervroegde 1 april-grap

Een artikel dat vandaag op de voorpagina van De Stentor staat, blijkt een vervroegde 1 april-grap van de Deventer brandweer te zijn. De redactie overweegt stappen te ondernemen.

In het bewuste artikel staat dat de Deventer brandweer een landelijke proef start met helium in ademluchtflessen. Door helium en zuurstof te mengen, zou de uitrusting de helft minder wegen. Dus vijf in plaats van tien kilo. Het enige nadeel is dat brandweerlieden een 'Donald Duck stem' krijgen. Om lachwekkende situaties te voorkomen, zou een speciaal programma de stemmen hervormen, zodat de stem door de mobilofoon normaal te horen is.

Vanmiddag echter kwam een delegatie van de Deventer brandweer geheel in pak de stadredactie binnengelopen en bood de verbaasde redactieleden een slagroomtaart aan. Deze was bevestigd aan een aantal heliumballonnen. Pas op dat moment werd duidelijk dat het bericht een verzinsel is en bedoeld was als 1 april-grap.

De redactieleden zelf reageerden verschillend op de 'grap'. Velen van hen konden er de lol niet van inzien. "Iedereen mag een 1 april-grap maken, maar dan wel op 1 april", aldus ťťn van de redacteuren. De grap zelf vonden sommigen nog wel leuk bedacht. "Maar het is kwalijk dat het zů ver voor 1 april is."

Voor de redactie was het onmogelijk te achterhalen dat het hier om een geintje ging. Het persbericht was tegelijkertijd met andere persberichten door de gemeente verstuurd en ook de brandweercommandant zelf zat in het complot. Niks wees erop dat het om een 1 april-grap ging.

Groot bezwaar van de krant is dat zij haar bronnen niet meer kan vertrouwen. "Hoe moet je nu weten wat waar is en wat niet?" De redactie overweegt stappen te ondernemen. Mogelijk dienen zij een klacht in bij de gemeente.

Het artikel is gisteren ook via het perbureau GPD verspreid. Hierdoor was het artikel vandaag ook al in het Utrechts Nieuwsblad te lezen. De brandweer zelf sprak over een onschuldig grapje.