Drugshonden succesvol in Amsterdam

In Amsterdam zet de politie sinds kort drugshonden in op straat. Dat gebeurt met veel succes. Zo werden woensdag bij een actie gericht op de straathandel in verdovende middelen in Zuidoost 28 mensen aangehouden. De snuffelhond 'wees' de verdachten hierbij aan. De Duitse en de Mechelse herder zijn niet agressief, maar gaan naast personen liggen die drugs op zak hebben.

Tijdens de actie met de twee honden die de politie uitvoerde in winkelcentrum Amsterdamse Poort en in de omgeving van de flat Dennerode, werden acht gram cocaïne, zestien XTC-pillen en een hoeveelheid softdrugs in beslaggenomen. Tegen alle verdachten werd proces-verbaal opgemaakt; zeven van hen zitten nog in de cel.

Moslims
Gisteravond stelde de PvdA in gemeenteraadscommissie vragen over het gebruik van de honden. PvdA'er P. Klerks was bezorgd over mensen die, wegens hun geloof, niet in aanraking mogen komen met honden. ''Moslims mogen voor ze naar de moskee gaan niet in aanraking komen met honden. Dat is niet rein. Wordt hier rekening mee gehouden?"

Burgemeester Job Cohen wees erop dat de honden alleen naast mensen gaan liggen die drugs bij zich hebben. Bovendien zei hij dat volgens hem het bezit van drugs niet is toegestaan in de islam. Korpschef J. Kuiper stelde Klerks gerust door te zeggen dat de snuffelhonden niet tegen mensen opspringen, maar alleen bij iemand die naar drugs ruikt op de grond gaan liggen.