Boete wegens smaad voor vogelpestactivist

In Eindhoven is gisteren de 55-jarige vogelpestactivist A. van Noort uit Nuenen wegens smaad veroordeeld tot een geldboete van 220 euro. Van Noort, woordvoerder van de zogenoemde ''Waarheidscommissie Vogelpest'', heeft volgens de rechter in een ingezonden brief in het Eindhovens Dagblad medewerkers van de Algemene Inspectiedienst (AID) van het ministerie van Landbouw beledigd en in hun goede naam en eer aangetast.

Van Noort maakte zich vorig jaar enorm boos over de methodes die de medewerkers van de AID gebruikten bij bestrijding van de vogelpest, met name over de handelswijze bij hobbypluimveehouders. Hij omschreef die als volgt: ''Deze methodes kan een weldenkend mens zich nog slechts herinneren uit de periode '40-'45, de Franco-dictatuur of de Stasi-praktijken achter het IJzeren Gordijn.''

Van Noort verdedigde zich door te stellen dat zijn bewoordingen in de brief precies weergeven hoe het optreden van de AID werd ervaren. De politierechter kon wel begrip hebben voor die emoties, maar wees erop dat ook bij de medewerkers van de AID de emoties vaak hoog opliepen. Van Noort kondigde aan in hoger beroep te gaan.