Ziekenfondspremie volgend jaar omhoog

Het kabinet wil dat de ziekenfondspremie volgend jaar wordt verhoogd met 5.25 euro. Dit blijkt uit een wetsvoorstel wat vandaag aan de Tweede Kamer is gestuurd. De no-claimregeling die volgend jaar wordt ingevoerd, ter vervanging van een eerder voorgesteld eigen risico, zal dus niet leiden tot een verlaging van de premie.

Met de eigen risico regeling zouden ziekenfondsverzekerden de eerste 250 euro van de rekening voor medische zorg danwel medicijnen gaan betalen. Met de nieuwe no-claim regeling krijgen verzekerden tot 250 euro uitgekeerd, wanneer hun totale medische kosten lager uitvallen.

Een uitzondering wordt gemaakt voor kraam- en verloskundige zorg, alsmede de kosten voor zorg aan minderjarigen. Hiervan telt slechts 25 procent mee voor de no-claimregeling. De kosten van alle overige ziekenfondszorg zullen volledig meetellen.

Met de regeling bezuinigt het kabinet 1,7 miljard euro. Naar verwachting zal jaarlijks de helft van de ziekenfondsverzekerden aanspraak kunnen maken op een (gedeeltelijke) teruggave.