PvdA: klanten drugshoertjes aanpakken

De Tweede Kamerfractie van de PvdA wil het gebruik maken van de diensten van zwaar aan de drugs verslaafde prostituees strafbaar stellen. De PvdA steunt hiermee een CDA-voorstel om bezoekers van heroÔnehoertjes zwaar te straffen. Het CDA denkt daarbij aan maximaal vier jaar gevangenisstraf of 11.000 euro boete.

PvdA-Kamerlid Aleid Wolfsen: ''Mannen die bewust misbruik maken van psychisch gestoorde of zwaar aan de drugs verslaafde vrouwen, zouden moeten worden aangepakt.'' Hij beaamt dat het moeilijk kan zijn te bewijzen dat bewust misbruik wordt gemaakt. ''Maar je legt op deze manier wel de morele norm vast. Het is ook een signaal en de enkele mannen die je kunt pakken, zijn mooi meegenomen.'' De PvdA'er ontkent dat de opstelling van zijn fractie te maken heeft met de affaire-Oudkerk.

Het CDA gaat bij minister Piet Hein Donner van Justitie aandringen op wettelijke maatregelen. Zo niet dan komt het CDA zelf met een initiatiefwetsvoorstel.

Of er in het kabinet een meerderheid is voor de opstelling van CDA en PvdA is niet duidelijk. De Kamerfracties van VVD en D66 hebben namelijk laten weten niets in het voorstel te zien, het moralistisch te vinden en bovendien onuitvoerbaar.