"Chinese leger in verhoogde staat van paraatheid"

Het Chinese leger is gevechtsklaar voor het geval de crisis na de verkiezingen in Taiwan verergert, zo schrijft althans een krant in Hongkong. China ontkent het bericht.

Chen Shui-bian won de verkiezingen van afgelopen weekeinde met een zeer kleine meerderheid van 50,1 procent, hij wil de onafhankelijkheid van Taiwan uitroepen. In feite is het al sinds 1949 los van China, de echte onafhankelijkheid is echter nooit geïnstitutionaliseerd.

China ziet Taiwan vooral als een oproerige provincie, in het verleden werd er al met argusogen gekeken naar het voornemen van Chen om de onafhankelijkheid uit te roepen. Tegenkandidaat Lien Chan, die 49,9 procent van de stemmen behaalde, wil de Chinese overheid als ideaal niet opgeven, maar ook hij weigert zich afhankelijk te maken van het Chinese communisme.

Verzet
Ondertussen demonstreren zo'n duizend aanhangers van Lien Chan voor het presidentiële paleis in Taiwan, zij eisen een hertelling van de stemmen. Lien Chan liet al eerder weten het niet eens te zijn met de uitslag, ook hij eiste een hertelling. Volgens hem is er gefraudeerd met stembiljetten en heeft ook de aanslag op Chen van afgelopen vrijdag de verkiezingen beïnvloed. Er zijn mensen die beweren dat Chen die aanslag in scène heeft gezet, om zo de verkiezingen ten gunste van hem te beïnvloeden. Chan heeft een persoonlijk gesprek met de president aangevraagd, om verdere verergering van de situatie te voorkomen. Chen heeft hier nog niet op gereageerd.

Door het Taiwanese hooggerechtshof is opdracht gegeven om alle stembussen te laten verzegelen, dit zodat er geen bewijs verloren zal gaan. Over een mogelijke hertelling is nog geen besluit genomen.