Eén maand cel voor A'damse wintersporter

De Amsterdamse tiener die begin deze maand op wintersportvakantie een 13-jarig Oostenrijks jochie het ziekenhuis intrapte, is vrijdag in Innsbruck tot zeven maanden cel veroordeeld, waarvan zes voorwaardelijk. Met aftrek van de twee weken die hij al vastzit komt de 16-jarige dader, Wiebe G., over veertien dagen vrij.

De bijna 1.80 meter lange Wiebe schopte en sloeg de kleine en tengere 13-jarige Johannes Hundsbichler omdat hij zich uitgelachen voelde. Wiebe had ruzie met zijn vriendin toen hij het jongetje zag glimlachen. Johannes werd met ernstig inwendig letsel in een ziekenhuis opgenomen; de jongen had meer dan een halve liter bloed in zijn buik. Ook werden een aantal tanden van de 13-jarige uitgeslagen. ''Ik was woedend en ik wist niet meer wat ik deed'', zo verklaarde Wiebe, die actief is als dansleraar.

De Oostenrijkse advocaat van Wiebe vindt de uiteindelijke straf aan de hoge kant. ''In het algemeen staat er alleen een geldboete op. Zeven maanden cel is een heel harde straf. Waarschijnlijk omdat Wiebe een Nederlander is.'' Wiebe zelf gaat echter niet in hoger beroep en heeft 1.500 euro smartengeld aan Johannes betaald. ''Als ik iets ongedaan zou kunnen maken, zou het dit zijn'', zo verklaarde de Amsterdammer.