Protest tegen bezetting van Irak

In Amsterdam is vandaag gedemonstreerd tegen de bezetting in Irak. Enige honderden mensen van diverse pluimage liepen in optocht door de binnenstad. De demonstratie verliep zonder problemen. Op de Dam werden toespraken gehouden en er was muziek. De actievoerders willen dat Nederland zich terugtrekt uit Irak. ,,In plaats van een eigen Irak-politiek te voeren volgt de Nederlandse regering slaafs de Amerikaanse'', zo luidde een verwijt.

Het protest was georganiseerd door het Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog' in samenwerking met Iraaks Platform Nederland. Het overlijden van prinses Juliana was geen reden de demonstratie niet door te laten gaan. ,,Het gaat om een landelijke demonstratie. Toen het nieuws over Juliana bekend werd, waren velen al op weg naar Amsterdam'', aldus de organisatoren. Veel spandoeken die gevoerd werden waren afkomstig van de Internationale Socialisten: Bush, Blair, Balkenende weg uit Irak, stond daar onder meer op te lezen.


Er staan ook wat foto-s op Indymedia.


De partij van Michiel Smit, Nieuw Rechts, (door het ANP omschreven als extreem-rechts) had vanwege het overlijden van prinses Juliana afgezien naar Amsterdam te komen. De partij wilde gaan folderen tegen het lakse beleid van de overheid ten aanzien van terrorisme.