'Duitsland voorkwam grote al-Qaeda aanslag'

Het Duitse tijdschrift Focus meldt in de komende editie dat de Duitse autoriteiten met de arrestatie van een moslimterrorist uit Tunesië, in maart vorig jaar, een aanslag in Berlijn hebben weten te voorkomen. Die aanslag zou hebben moeten lijken op de aanslagen van vorige week in Madrid.

Focus, dat zich op een aanklacht van het federale parket baseert, schrijft dat bij huiszoekingen mobiele telefoons zijn ontdekt die gebruikt moesten worden om bommen tot ontploffing te brengen. Ook zijn luchtfoto's gevonden van 170 Duitse steden, waarop nucleaire installaties en chemische fabrieken staan. Verder nam de politie een vuurwapen en grondstoffen voor bommen in beslag.

De verdachte, de 33-jarige Ihsan Garnaoui, woonde sinds 1996 in Duitsland. Indertijd meldde de media dat hij was opgepakt in verband met een goudsmokkel, waarvan de opbrengst - naar schatting 3,7 miljoen euro - bedoeld zou zijn voor financiering van een terreurnetwerk. Garnaoui zou in 2001 een opleiding gevolgd hebben een kamp van al-Qaeda. In een moskee in de Duitse hoofdstad rekruteerde hij personen voor zijn netwerk.

Doelwit voor de aanslagen waren onder meer betogingen tegen de oorlog in Irak. Eén jaar geleden betoogden meer dan 100.000 mensen in de straten van Berlijn tegen de oorlog. Onderzoekers stellen dat de effecten van een aanslag meer dan rampzalig zouden zijn geweest.