[update] Prinses Juliana overleden

Vanochtend vroeg is prinses Juliana op 94-jarige leeftijd overleden. De voormalig Koningin is tegen zes uur in haar slaap gestorven op paleis Soestdijk. Prinses Juliana stierf in het bijzijn van haar vier dochters Beatrix, Irene, Margriet en Christina. Volgens de RVD is de prinses overleden aan longontsteking en algehele verzwakking van het gestel.

Kroonprins Willem-Alexander en zijn echtgenote Máxima, die op wintersportvakantie in Lech zijn, keren zo spoedig mogelijk terug.

Prinses Juliana was al geruime tijd ernstig verzwakt. Op paleis Soestdijk werd zij 24 uur per dag door verpleging omringd. Af en toe maakte zij nog een rondrit door de bossen bij Soest. De prinses leefde al bijna vijf jaar in de beslotenheid van het paleis. Met haar 95e verjaardag op komst eerde koningin Beatrix haar moeder tijdens haar kersttoespraak door uitgebreid de normen en waarden waar Juliana aan hechtte aan te halen. Toen al zei de Koningin dat de dagen haar moeder erg zwaar vallen.


Juliana
Juliana; 30-4-1909 - 20-3-2004Update 10:55
Premier Balkenende maakte om 10:00 uur in een tv-toespraak het overlijden van Juliana officieel bekend. ''Vandaag is ons land in zekere zin zijn moeder kwijt geraakt. Wij herdenken haar met groot respect en zijn dankbaar voor alles wat prinses Juliana voor ons land heeft betekend'', zo sloot hij die toespraak af.

Balkenende loofde de warmte en de betrokkenheid die Juliana gedurende haar leven tentoonspreidde. Haar koningschap vervulde zij met met ,,grote plichtsbetrachting'', maar ,,kenmerkend was haar menselijke benadering''.

De rouwmaatregelen die zijn afgekondigd ter gelegenheid van het overlijden van prinses Juliana zijn inmiddels ook geopenbaard: Op grond van een speciale vlaginstructie wordt van alle rijksgebouwen de Nederlandse vlag halfstok, zonder wimpel, uitgestoken vanaf de dag van het overlijden tot en met de dag van de uitvaartdienst en bijzetting met uitzondering van de zondag.

Behoudens plaatselijke traditie is klokluiden alleen toegestaan op de dag van de uitvaartdienst. In de periode tot en met de uitvaartdienst en bijzetting worden alle officiële feestelijkheden afgelast. Bij andere evenementen zal gepaste soberheid in acht worden genomen, meldde de RvD.

Update 20:20
Prinses Juliana zal op 30 maart (dinsdag over een week) in Delft worden begraven. Ze zal worden bijgezet in de Koninklijke Grafkelder van de Nieuwe Kerk in Delft.

Het stoffelijk overschot van de prinses blijft tot woensdag 24 maart in paleis Soestdijk opgebaard. Daarna zal ze worden overgebracht naar paleis Noordeinde. Daar kan het publiek van donderdag 25 maart tot en met zondag 28 maart afscheidnemen.

Volgens de wens van de overledene gaan het huwelijk van prins Friso en Mabel Wisse Smit op 24 april gewoon door evenals koninginnedag.

Relevante links:
Condoleanceregister op website van het koninklijk huis
Condoleanceregister op condoleance.nl
Toespraak minister-president Balkenende (PDF)

Biografie van Juliana.