Nazi-commandant wordt na 60 jaar vervolgd

NLBADBOY had ons via de nieuws-submit te melden:

Een 86-jarige Nazi-commandant wordt in München aangeklaagd voor zijn daden in de Tweede Wereldoorlog. De man, Ladislav Niznansky genaamd, heeft onder meer 164 mensen vermoord in de gruwelijke oorlog. Ook wordt hij verdacht van diverse massamoorden en het geven van executiebevelen.

De commandant bezit sinds 1996 de Duitse nationaliteit en heeft aan het eind van de Tweede Wereldoorlog aan het hoofd gestaan van een speciale eenheid die het verzet in Slowakije zou moeten breken. Hij zou onder meer hebben geholpen bij acties in de Slowaakse dorpen Klak en Ostry Grun. Bij deze acties kwamen ongeveer 150 mensen om het leven, onder wie zeker vijftig kinderen. Niznansky wordt ook beschuldigd van de moord op achttien joden in het Slowaakse Ksina.

Jarenlang werkte de commandant op het bureau van radiostation Radio Free Europe. Hij zit al sinds zestien januari van dit jaar in de gevangenis. Hoewel het onderzoek naar hem al sinds 2001 loopt, waren er niet eerder aantoonbare feiten te vinden, totdat de Slowaakse minister van Justitie gegevens verstrekte. Al in 1962 werd Ladislav Niznansky bij verstek tot de dood veroordeeld in het voormalige Tsjechoslowakije.