PvdA: "Nederlands leger moet weg uit Irak"

Als het aan de PvdA ligt, dan komt er geen van de verlenging van de Nederlandse missie in Irak. Het kabinet moet daarvan afzien, vindt de linkse partij. Momenteel buigt het kabinet zich over de kwestie, om de missie in de Zuid-Iraakse provincie al-Muthanna per 1 juli te verlengen. De Kamer twijfelt nog, en drong er vorige week al bij premier Balkenende op aan geen toezeggingen te doen aan de Amerikaanse president Bush. Balkenende is momenteel op bezoek bij Bush.

"Het is mooi geweest met de Nederlandse aanwezigheid in Irak", zo zei PvdA-leider Wouter Bos vandaag tijdens een politiek café in Stadskanaal. Hij benadrukte dat de terreuraanslagen in Madrid hierbij geen rol hebben gespeeld bij dit standpunt. ""Dit betogen we al wekenlang."

Bos is van mening dat Nederland niet langer als een voorlopersfunctie moet uitdragen. "Amerika heeft anderhalf jaar de tijd gehad om een brede coalitie op de been te krijgen, maar doet dat maar niet. Zolang dat niet lukt, is het niet verstandig van Nederland om te blijven.

De PvdA-leider riep daarom premier Balkenende op om morgen bij zijn bezoek aan Bush erop aan te dringen dat "Amerika haar dominante rol in Irak inruilt voor die van de Verenigde Naties." Bos' mening wordt door een meerderheid van de Nederlanders gesteund, zo blijkt uit een enquete van bureau Intomart GFK in opdracht van RTL Nieuws. Daaruit blijkt dat 61 procent van de ruim 500 ondervraagden vindt dat andere landen nu maar troepen moeten sturen.

Premier Balkenende lijkt dit niet van plan te zijn, om de Nederlandse mariniers terug te trekken uit Irak. Vandaag gaf hij indirect kritiek op de kersverse Spaanse premier Zapatero. Laatstgenoemde wil de Spaanse militairen terugtrekken uit Irak.

Tegenover het RTL Nieuws verklaarde Balkenende dat de internationale gemeenschap zich "niet moet afkeren van Irak. Dat is niet in het belang van het land. Zwichten voor terreur en geweld is niet de goede weg", zo sprak Balkenende uit. "Solidariteit van de internationale gemeenschap met Irak is belangrijk. We mogen het land niet alleen laten."