Ralph Inbar (65) overleden


Ralph Inbar 1938-2004
Vanavond is bekend geworden dat de bekende TV-ster Ralph Inbar vandaag is overleden op 65-jarige leeftijd.

Ralph Inbar is bekend geworden met zijn programma's die hij voor de TROS maakte. Onder andere Bananasplit, TV Masquee en TV Privé waren de grote kijkcijferhits die hij eind jaren tachtig, begin jaren negentig op de buis bracht.

Ralph Inbar is op 24 december 1938 geboren in Amersfoort, maar voelde zich, door zijn Joodse afkomst, altijd aangetrokken tot Israël. Nadat hij zijn school had afgemaakt vertrok hij in 1956 naar Israël en verbleef er een jaar in een kibboets. Daarna heeft hij in de hoofdstad Jeruzalem de Kunstacademie met succes voltooid. Na zijn Israelische avontuur besloot hij aan de filmacademie van Parijs te gaan studeren en deed zijn eerste ervaringen op TV op bij de Franse omroep.

In 1964 keerde Inbar terug naar Nederland. Eerst ging hij aan het werk bij de VARA als regisseur van de Rudi Carrell shows, tevens was hij verantwoordelijk voor het eerste muziekprogramma op de Nederlandse televisie.

Zijn Joodse roots trokken hem echter in 1968 weer terug naar Israël waar hij intensief meewerkte aan het opzetten van de Israelische staatsomroep. In 1972 vroeg de TROS hem om programma’s te gaan maken en toog hij weer naar zijn moederland. Hij was verantwoordelijk voor een hele serie succesvolle televisieprogramma’s, zoals Music All In, de Martine Bijl Shows, TV Privé met Henk van der Meyden, Bananasplit en TV Masqué. Ook was hij regisseur van het eerste Nederlandse poppgrogramma Fenklup dat werd gepresenteerd door Sonja Barend, met wie Inbar getrouwd is geweest. Daarnaast maakte Ralph muziekspecials met o.a. Diana Ross, Ella Fitzgerald, Victor Borge en Peggy Lee. In 1975 en 1976 regisseerde hij een aantal grote shows voor de Sender Freies Berlin.

In 1980 ontving hij voor het maken van de Martine Bijl Show de Televizier Ring.In 1992 won hij de internationaal bekende prijs De Gouden Roos voor TV Masqué. In 1997 zette Inbar een punt achter zijn carrière bij de TROS, waar hij 25 jaar lang werkzaam was geweest. Sindsdien is hij bezig geweest met het opzetten van zijn eigen productiemaatschappij; zijn bedrijf verkocht formats aan meer dan tien verschillende landen.

In 1999 was hij artistiek directeur van het Eurovisie Songfestival vanuit Israël.

In 2003 zorgden nieuwe afleveringen van TV Masqué voor hoge kijk- en waarderingscijfers. Dit jaar zou hij meewerken aan het jubileumprogramma voor de jarige TROS. Hij zou een nieuwe serie programma’s maken en presenteren.

Al eerder dit jaar werd Ralph Inbar opgenomen in een Duits ziekenhuis vanwege hartklachten. Verdere details over zijn overlijden ontbreken op dit moment nog.