Ikea aangeklaagd om te grote letters

Bewoners van de Liesboslaan in Breda hebben een kort geding aangespannen tegen het meubelwarenhuis Ikea omdat ze last hebben van de grote letters die Ikea aan haar gebouw in Breda heeft bevestigd. De klagers eisen dat het Zweedse bedrijf de 6,5 meter hoge letters verwijdert en dat de lichtbundels die op de letters gericht staan gedoofd worden.

De achtertuinen van de bewoners grenzen aan de Ettensebaan, op 125 meter afstand van het Ikea-pand. Volgens hen contrasteert de gele kleur van de grote letters hinderlijk met de blauwe kleur van het gebouw. Ook staan er op de letters twaalf schijnwerpers gericht, waardoor de achtertuinen en achtergevels 's nachts rijkelijk belicht worden. Aangezien de partijen samen niet uit het conflict kwamen, dient de zaak nu voor de rechter.

De advocaat van de bewoners vindt het onbegrijpelijk dat de gemeente een vergunning heeft verleend. Volgens hem staat nergens een Ikea-vestiging zo dicht bij de bewoonde wereld als in Breda. De gemeente liet weten zich geen partij te voelen in het conflict, aangezien de verlening van alle vergunningen volgens de juiste procedures is verlopen. Ikea gaf aan dat het bedrijf al enkele tegemoetkomingen heeft gedaan door het licht te dimmen en na tien uur 's avonds zelfs uit te doen. "Maar als de oplossingen niet worden geaccepteerd, houdt het op. We zien het kort geding met vertrouwen tegemoet."

De zaak dient vrijdag voor de rechtbank in Breda.