Bezorgde Tweede Kamer over Nederlandse veiligheid

Nu het vrijwel zeker is dat al-Qaeda verantwoordelijk is voor de aanslagen in Madrid, is de Tweede Kamer bezorgd geraakt. De reden van de aanslagen waren de steun van Spanje aan het ingrijpen van de Verenigde Staten in Irak. Ook Nederland heeft dit ingrijpen politiek ondersteund, bovendien verblijven op dit moment zo’n 1100 Nederlandse Militairen in Irak, om de orde te bewaren.

Diverse regeringspartijen hebben het kabinet opgeroepen om goed op te letten of extra veiligheidsmaatregelen noodzakelijk zijn. Op dit moment zijn er nog geen nieuwe maatregelen genomen sinds de verklaring van al-Qaeda. Dit werd eerder door het ministerie van Binnenlandse Zaken verteld. Er is alleen extra bewaking ingezet bij de Spaanse ambassade in Den Haag en bij het Spaanse consulaat in Amsterdam.

De kamer wil echter niet toegeven aan deze aanslagen. Deze aanslagen zullen daarom ook geen invloed hebben wat betreft de verlenging van de Nederlandse missie in Irak. "We mogen niet buigen voor terrorisme", aldus D66-Kamerlid Bakker. CDA-Kamerlid Eurlings vindt dat terugtrekken uit Irak een beloning is voor terrorisme.