Skispringen: Wereldbekerseizoen ten einde

De Noorse skispringer Roar Ljoekelsoey heeft de laatste wedstrijd binnen het wereldbekerseizoen 2003/2004 gewonnen. De overwinning binnen het wereldbeker-klassement gaat echter naar de Fin Janne Ahonen. Hoewel hij vandaag in Oslo (Noorwegen) slechts achtste werd, was dat genoeg om zijn leidende positie vast te houden.

De kwalificatiewedstrijd van zaterdag werd door de harde wind verschoven naar zondag, waardoor er vandaag 72 springers aan de start verschenen. De eerste ronde op de Holmenkollen werd met een sprong van 126,5 meter en in totaal 138,7 punten gewonnen door Ljoekelsoey. De tweede plaats werd met een sprong van 130 meter en in totaal 137 punten ingenomen door Simon Amman (Zwitserland), de tweevoudig winnaar van de Olympische Spelen 2002. De Noor Bjoern Einar Romoeren kwam met een afstand van 126,5 meter en een totaal van 136,2 punten op plaats drie.

Roar Ljoekelsoey

Normaal gesproken heeft ook een tweede ronde plaats, maar wegens hevige mist werd deze afgelast. Hierdoor bleef de dagzege in handen van Ljoekelsoey. Deze klassering was echter niet genoeg om de wereldbeker over te kunnen nemen van Ahonen. De Fin, die op plaats acht terecht kwam, had bij winst van Ljoekelsoey zelfs nog genoeg aan een elfde plaats om de leiding te kunnen behouden. De derde plaats binnen het wereldbekerklassement is ingenomen door de Noor Sigurd Pettersen.

Wereldbekerwinnaar Janne Ahonen

Met de wedstrijd op de Holmenkollen is er een einde gekomen aan het skispring-seizoen 2003/2004. De eerstvolgende wedstrijden zullen in de zomer plaatsvinden.