Pronk wil dat Tweede Kamer ingrijpt

Voormalig minister Pronk hoopt dat de Tweede Kamer komende week zal ingrijpen in het conflict dat hij als voorzitter van Vluchtelingen-Organisaties Nederland (VON) momenteel heeft met minister Verdonk van Vreemdelingenzaken. Dat liet Pronk vandaag weten in het tv-programma Buitenhof.

Gisteren werd bekend dat Verdonk voor Vreemdelingenzaken toestaat om VON weer aan te laten schuiven bij het Landelijk Overleg Minderheden. Voorzitter Jan Pronk is echter nog steeds niet welkom. De oud PvdA-minister blijft weigeren zijn excuses te maken voor zijn eerdere betiteling van Verdonks asielbeleid als "deportaties van vluchtelingen". Volgens Pronk betreft het een normaal Nederlands woord.

Pronk is niet van plan om terug te komen op zijn woorden, maar wil tegelijkertijd niet een sta-in-de-weg zijn bij het overleg tussen zijn organisatie en Verdonk. Indien de Tweede Kamer Verdonk niet snel zal ingrijpen om Verdonk op andere gedachten te brengen, treedt Pronk af als voorzittter van de VON.

Zo is Pronk van mening dat er gewoon gesproken kan worden van "deportatie" wanneer er direct na de uitzetting naar het land herkomst men gearresteerd wordt. Als voorbeeld gaf hij de situatie van de SomaliŽrs, die vanuit ons land met behulp van een vervalst Somalisch paspoort worden teruggestuurd. "Van een aantal mensen wordt daarna niets meer vernomen", aldus Pronk.

-
De Dikke van Dale omschrijft deporteren als: naar een ballingsoord, strafkolonie, concentratiekamp brengen. Deportatie wordt omschreven als een gedwongen tocht naar een andere plaats (ballingsoord).