Gratis internet van KPN op scholen mag

Pellucid en Rowdie hadden ons via de nieuws-submit te melden:

De Haagse rechtbank heeft KPN vandaag in hoger beroep toestemming gegeven om gratis internet te leveren aan scholen. Het in september door KPN-dochter XS4ALL aangekondigde plan werd enkele maanden geleden nog verboden.

Het marktaandeel van de 10.700 op internet aangesloten scholen is slechts 0,7 procent, waardoor het aanbod volgens het Hof geen oneerlijke concurrentie vormt. Ook heeft inmiddels ruim tweederde van de scholen het contract met Nltree verlengd. Ongeveer tien procent moet nog een keuze maken.

Met deze uitspraak werd het grootste bezwaar van concurrent Nltree, namelijk het ontstaan van oneerlijke concurrentie, van tafel geworpen. KPN’s huidige marktaandeel is 36 procent, waarin de diensten van onder andere Planet en XS4ALL, Tiscali en Wannadoo zijn meegerekend. Omdat dit minder dan de helft van de markt behelst zag het hof geen reden om dit als machtspositie aan te merken.

Zeer binnenkort start KPN met een inventarisatie van de internetverbindingen op scholen. Woordvoerder Bram Oudshoorn wil niet zeggen of in het aanbod, wat hierop zal volgen, gratis aansluitingen zullen worden aangeboden. Het bedrijf geeft wel te kennen blij te zijn met de uitspraak van het Hof.

Provider Nltree en Easynet zijn inmiddels samen een bodemprocedure gestart. Volgens directeur Berendsen van Easynet is het aanbod van KPN niet op de internetbehoeften van scholen gericht : "Waar scholen eerst een divers aanbod van internetdiensten werd beloofd door OCW, wordt de keuze nu min of meer opgelegd door te kiezen voor KPN die onder de kostprijs internet aanbiedt"