Vragen CDA over hoofddoekjes cipiers

Het CDA is niet echt te spreken over het plan van het ministerie van Justitie om hoofddoekjes te bestellen voor gevangenisbewaarders. Het NRC-Handelsblad meldt vandaag dat het ministerie hoofddoekjes heeft besteld voor vrouwelijk personeel in justitiële instellingen, dat uit geloofsovertuiging doekjes wil dragen. Nog niet eerder behoorde een hoofddoekje tot het uniform van overheidspersoneel.

Het ontwerp voor de hoofddoekjes is gemaakt door de Eindhovense Cindy van den Bremen. De ontwerpster: ''Het zijn extra veilige doekjes. Als je eraan trekt, schieten ze meteen los. Wat dat betreft vertonen ze overeenkomst met de zogenoemde clipstropdassen van de politie, die zijn voorzien van nepknopen. TNO heeft de hoofddoekjes in orde bevonden.'' Een woordvoerder van het ministerie zegt dat medewerkers die hoofddoekjes willen dragen, binnenkort worden verplicht de speciale doekjes om te doen. Een blauwe voor bewaarsters, een zwarte voor overig personeel.

CDA-Kamerlid Mirjam Sterk heeft vandaag schriftelijke vragen gesteld aan de ministers Donner (Justitie) en Verdonk (Integratie). Ze vraagt zich af of er straks óók hoofddoekjes komen voor politie en marechaussee. Sterk zou daartegen zijn. Handhavers van de wet moeten onpartijdigheid uitstralen, meent ze. Volgens haar behoren openbare gezagsdragers in uniform geen zichtbare religieuze uitingen te dragen.