Ontvoerder Lusanne krijgt vijf jaar cel

De 64-jarige Simon S. is vandaag door de rechtbank in Leeuwarden veroordeeld tot vijf jaar gevangenisstraf. Hij ontvoerde in augstus vorig jaar het 11-jarige meisje Lusanne van der Gun. De eis van de officier van justitie was acht jaar. Ook moet S. een schadevergoeding van 5000 euro betalen aan Lusanne en 1000 euro aan haar ouders.

Bij het oordeel heeft de rechtbank er rekening mee gehouden dat de man nog geen strafblad had, ook zou hij tijdens de voorbereiding van de ontvoering en aan het begin daarvan verminderd toerekeningsvatbaar zijn geweest. Hierdoor viel de straf lager uit dan de eis. Wel was de rechtbank van mening dat S. de rechtsorde ernstig heeft beschadigd: "De ontvoering van een kind is de angst die bij iedere ouder leeft." Het meisje is nog altijd onder behandeling bij een kinderpsychologe en volgt tevens therapie.

"Er is drie jaar van de eis afgehaald. Dat is een enorme hap. De rechter heeft de verdediging in grote lijnen gevolgd" was het niet negatieve commentaar van advocaat T. van der Goot van de verdachte. De verdediging meldde dat er waarschijnlijk niet in hoger beroep gegaan wordt: "Ik hoop dat we met deze uitspraak het eindpunt van een lange, spannende tijd hebben bereikt."