Doodstraf sluipschutter VS

Easy_Stol had ons via de nieuws-submit te melden:

Sluipschutter John Allen Muhammad die in oktober 2002 tien mensen dood schoot is dinsdag door een rechter in de staat Virginia ter dood veroordeeld. Zijn handlanger Lee Boyd Malvo zal vandaag veroordeeld worden tot een levenslange gevangenisstraf. Hem werd de doodstraf bespaard door de jury vanwege zijn jeugdige leeftijd.

De nu 43-jarige Muhammad ontkent nog altijd zijn betrokkenheid bij de moorden. Op de openingsdag van zijn proces in november vorig jaar probeerde hij hier zelf de jury van te overtuigen. Hij drong er eveneens op aan dat mensen volgens hem niet moeten spotten met de Amerikaanse grondwet.

Rechter LeRoy F. Millette Jr. kon de straf nog reduceren tot levenslang zonder mogelijkheid tot strafvermindering. Er is in deze zaak echter zo ontzettend veel bewijsmaterieel waardoor hij deze mogelijkheid al snel van tafel schoof.

Tijdens het proces werd Muhammad door de aanklagers geprofileerd als ‘leider van een moordteam’ en ‘vaderfiguur van Malvo’. Men zag niks dan kwaad in de man. De oppositie probeerde de goede kanten van de man als verweer op te brengen, echter zonder resultaat.

Ongeveer 50 nabestaanden waren bij de veroordeling aanwezig. Over het algemeen reageerde men opgelucht over de veroordeling. Sonia Wills, moeder van slachtoffer Conrad Johnson: "Justice has been served today." Haar zoon zou aanstaande zondag 37 zijn geworden."I can go to my son's grave and wish him a happy birthday."

De seriemoordenaar eiste zijn eerste slachtoffer op 2 oktober 2002. De volgende dag volgden er nog vijf, waarvan vier binnen amper twee uur. Twee weken later, op 24 oktober, werden de mannen gearresteerd op een parkeerplaats langs de snelweg bij Myersville in de staat Maryland.

Hij werd op 17 november vorig jaar door een twaalfkoppige jury schuldig bevonden aan de moord op Dean Harold Meyers bij een benzinestation in Manassas, vlak bij de stad Washington. Zijn executie staat gepland voor 14 oktober. Waarschijnlijk zal deze uitgesteld worden in verband met het door Allen aangekondigde hoger beroep.