Arabische Israëliërs worden gemerkt op werkplaats

Nyrem had ons via de nieuws-submit te melden:

Bij de bouw van een nieuwe vleugel voor het Israëlische parlement, de Knesset, hebben Arabische Israëliërs een helm moeten dragen die visueel te onderscheiden was van de helm van alle andere werknemers. Om hen te kunnen onderscheiden van andere werknemers kregen zij van de dienst bouwtoezicht een witte helm met rode verf erop, terwijl andere werknemers uit het buitenland een schone witte helm kregen. Zo kon het veiligheidspersoneel hen onderscheiden van buitenlandse arbeiders. Dat heeft het Israëlische parlement dinsdag toegegeven, nadat de Israëlische krant Maariv een foto had afgedrukt van vijf arbeiders met witte helmen, waarvan er drie met rode verf waren gemarkeerd.

De voorzitter van de Knesset, Reuven Rivlin, heeft direct nadat het bekend werd de opdracht gegeven om de markeringen te verwijderen, omdat hij niet wil dat de markeringen gezien kunnen worden als een manier om een etnisch of religieus onderscheid te maken. Een Israëlisch parlementslid van Arabische afkomst, Ahmed Tibi, noemde de markering racisme en verwees naar de 'jodensterren' die de joden in de tweede wereldoorlog moesten dragen.

Een woordvoerder van opdrachtgevers gaf aan dat het slechts een tijdelijke maatregel was, omdat nog niet iedereen een uitgebreide veiligheidscheck hadden ondergaan. De Arabische medewerkers zouden na de controle een gewone witte helm krijgen, zodra deze was voltooid.