Eis vijftien jaar tegen afperser Campina

calvobbes had ons via de nieuws-submit het volgende herschreven bericht te melden:

De man die in de zomer van vorig jaar zuivelfabrikant Campina heeft geprobeerd af te persen heeft vandaag vijftien jaar celstraf tegen zich horen eisen. De 46-jarige F. van L. uit Chaam wordt beschuldigd van afpersing en vijf pogingen tot moord.

De officier van justitie acht bewezen dat Van L. vorig jaar diverse toetjes van Campina heeft vergiftigd en de zuivelgigant 50.000 euro heeft willen afpersen. Door de vergiftiging van de toetjes wordt de man ook schuldig geacht aan vijf pogingen tot moord. Vier mensen hebben vergiftigde toetjes gegeten en zijn ook daadwerkelijk ziek geworden van het landbouwgif dat Van L. in de supermarkt aan de toetjes had toegevoegd.

Alle vier zijn niet zo erg ziek geworden, maar volgens het OM had dat erger kunnen zijn: "Gelukkig waren het jonge gezonde mensen die van de toetjes hebben gegeten. Voor kinderen of bejaarden hadden de gevolgen veel ernstiger kunnen zijn."

Naast de afpersing van Campina zou Van L. al sinds 1999 andere bedrijven hebben willen oplichten. De man had ook al dreigbrieven geschreven aan Ahold, de Nederlandse Spoorwegen en Sara Lee (moederbedrijf van Douwe Egberts).

De afpersing van Campina begon al twee jaar geleden via advertenties in de Telegraaf. Toen iemand van een toetje ziek werd, besloten Campina en de politie tot het betalen van het geëiste geld. De bankgegevens werden door de politie verstopt in een gecodeerde foto van een rode Golf die te koop werd aangeboden op de website van Auto Telegraaf. Via de internettransactie kwam de politie achter de identiteit van Van L. Een Amerikaanse internetprovider had de gegevens aan FBI gegeven, hoewel deze anonimiteit van hun klanten waarborgt.

Na zijn aanhouding bekende de man vrijwel direct de afpersing. Hij zei dat hij niemand kwaad had willen doen.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak in deze zaak.