Burgemeester wil 'pedofielenlijst' opstellen

Burgemeester KleijwegtAls het aan Burgemeester Corstiaan Kleijwegt van Hellevoetsluis ligt, dan komt er in elke Nederlandse gemeente een lijst waarop te zien valt welke inwoner pedofiel is. Hij liet dit vandaag middels een brief aan minister Donner van Justitie weten.

Directe aanleiding voor het schrijven van de brief is de recente aanhouding van een 42-jarige inwoner, die verdacht wordt van pedofilie. De man zou in september de 11-jarige Jeffrey W. zwaar hebben mishandeld en verkracht bij een zandafgraving in het naburige Heenvliet. "Dit afschuwelijke voorval heeft in de regio tot grote schrik, maar ook tot diepe afkeer en verontwaardiging geleid", zo laat de burgemeester in de openbare brief weten.

Volgens Kleijwegt kampt de gemeente nu met het dilemma dat ze geen openheid van zaken mag geven, wanneer er sprake is van dit soort misdrijven. In de brief meldt hij: "Inwoners van Hellevoetsluis menen de verdachte te kennen als voormalig banenpooler bij de kinderboerderij 'De Kerkestee'. Vanuit privacywetgeving kan en mag de gemeente daarover echter geen enkele mededeling doen. Zeker gezien de ernst van het gepleegde delict is het voor veel inwoners moeilijk te begrijpen dat de gemeente zich terughoudend moet opstellen in haar berichtgeving."

Kleijwegt wil daarom dat gemeentes meer bevoegdheden gaan krijgen, waaronder de beschikking over de gegevens van alle pedofielen in hun gemeente. "Dit om te voorkomen dat pedofiele delinquenten opnieuw kunnen toeslaan", zo zegt. De burgemeester vindt verder dat ook sportclubs en instellingen waar veel kinderen verblijven het recht moeten krijgen om zich te wapenen tegen pedoseksuelen. Het ministerie van Justitie heeft vooralsnog geen reactie op de brief gegeven.