Spam-restaurant geopend

Eind februari is in Manila (De Filippijnen) in een winkelcentrum een restaurant geopend dat alleen maar Spam op het menu heeft staan. Het ingeblikte, geperste varkensvlees is erg populair onder de inwoners van de Filippijnen. De directeur van het Spamjam restaurant, Philip Abadilla, heeft dan ook al diverse aanvragen binnen voor het openen van meer filialen. "Het bewijst dat mensen echt van Spam houden, of ze nu thuis zijn of uit eten gaan," aldus Abadilla. Iedere Filipino heeft wel een blik Spam in de voorraadkast staan.

Op het unieke menu van Spamjam zijn naast gerechten als "Spam hero sandwich", "Spam club sandwich", "Spam spaghetti", "Spam macaroni", "Spam potato chowder", "bean soup with Spam", "Spam Ceasar salad" en "Spam poppers" ook maaltijden van rijst met Spam te vinden. De enige gerechten zonder Spam zijn de Franse frietjes en de hotdogs (hierin zit "Wrangler", eveneens van Spam-fabrikant Hormel).

Zowel het menu, als de aankleding van het restaurant zijn volgens Abadilla eerst door Spam-fabrikant Hormel goedgekeurd. In de toekomst zullen mogelijk meer Spam-gebaseerde gerechten ge´ntroduceerd worden. Op dit moment is de Spamburger het meest populair. Dit is een hamburgerbroodje met een schijfje Spam in plaats van het gebruikelijke gemalen vlees. Hormel verzorgt ook de toelevering van het restaurant - een lichtere, niet ingeblikte versie met minder conserveermiddelen.

Sinds het ontwikkeld werd in 1937, heeft Spam zich over de hele wereld verspreid. In de Tweede Wereldoorlog was het een bron van eiwitten voor de geallieerde soldaten. Premier Nikita Chroestjov schijnt gezegd te hebben: "zonder Spam zouden we het leger niet hebben kunnen voeden."

Spam heeft echter een negatieve reputatie, het zou een slechte vervanging voor vers vlees zijn en er doen grapjes de ronde over het repareren van schoenzolen met Spam. De grootste belediging is wel de benaming van grote hoeveelheden ongewenste e-mail.

Abadilla eet al zijn hele leven Spam. Toen hij op het idee kwam een Spam-restuarant te openen, ontdekte hij dat Hormel ook al een dergelijk project overwoog. "Toen ik hen benaderde, besloten ze dat ik het mocht opstarten." Hij gelooft dat zijn restuarant een proef is voor mogelijke andere Spamrestaurants in andere landen.

Mocht je een Spamburger willen proeven, het restaurant bevindt zich in het sjieke Ayala Center winkelcentrum in het financiŰle district van Makati. Abdilla heeft wel gehoord van de beroemde sketch van Monty Python, maar hem nog nooit gezien. Je zult dus waarschijnlijk geen zingende Vikingen in het restaurant aantreffen.