Open brief over integratiedebat

useroid had ons via de nieuws-submit te melden:

Afgelopen zaterdag hebben 40 prominenten uit verschillende hoeken van de samenleving een schrijven gepubliceerd in dagblad Trouw. Daarin stellen zij dat de discussie over immigratie en integratie uit moet monden in concrete maatregelen en niet moet blijven hangen in heftige debatten over allochtonen. Dat werkt volgens hen stemmingmakerij in de hand waarmee de inburgering niet is gebaat. Met de oproep willen de ondertekenaars helpen om een verdergaande verdeeldheid tussen verschillende bevolkingsgroepen te stoppen. Daarnaast stellen zij vanuit hun eigen expertise maatregelen voor om knelpunten rond immigratie en integratie op te lossen.

''De publieke discussie over immigratie en integratie is in de achterliggende jaren in volle hevigheid losgebarsten. Er is veel losgemaakt na jaren van geforceerd stilzwijgen. Het moment is nu aangebroken waarop de emoties, na hoog opgelaaid te zijn, weer moeten gaan liggen en we elkaar weten te vinden in een nieuwe 'modus vivendi'. Het gevoerde maatschappelijke debat moet convergeren in en uitmonden in een heldere, concrete beleidsopstelling die de overheid namens de gemeenschap formuleert'', zo valt onder meer te lezen in het schrijven.

De ondertekenaars zijn bezorgdheid over het ontstaan van een diepe kloof tussen autochtonen en allochtonen. ''Zoiets werkt niet alleen remmend op de integratie van nieuwkomers, maar kan ook ontwrichtend werken op de samenleving. Bovendien gaat het voorbij aan het feit dat de Nederlandse samenleving blijvend voor een aanzienlijk deel bestaat uit migrantengroepen en hun nakomelingen. Het is van belang dat ook regering en parlement expliciet de feitelijke situatie erkennen dat Nederland immigratieland is geworden.''

In het schrijven wordt onder meer gesteld dat artikel 23 over de onderwijsvrijheid niet mag sneuvelen in het integratiedebat. Ook vinden ze dat niet alle burgers over alle onderwerpen hetzelfde hoeven te denken. Ze zijn het erover eens dat huwelijksmigratie van allochtonen moet worden ontmoedigd. Aan de andere kant moet voorzichtigheid worden betracht in de woordkeuze. Spreken over het vmbo als 'afvalputje van de maatschappij' werkt averechts, evenals de typering van nieuwe arbeidsmigranten als mensen die 'afgeschreven kunnen worden'.

Het schrijven is onder andere ondertekend door Hans Dijkstal (voormalig VVD-leider), Doekle Terpstra (voorzitter CNV), Paul Rosenmöller (oud-leider GroenLinks), Hans de Boer (oud-voorzitter MKB-Nederland), Frank Bovenkerk (criminoloog) en Kars Veling (voormalig leider van de ChristenUnie.