VVD wil tbs-systeem hervormen

De VVD wil het systeem van terbeschikkingstelling (tbs) van veroordeelden drastisch veranderen. In het vandaag verschenen rapport 'Agenda voor de Veiligheid' worden korte metten gemaakt met het huidige tbs-stelsel dat dateert uit de jaren zeventig.

Zo zouden tbs'ers na hun vrijlating 10 jaar lang gecontroleerd moeten worden; nu is dat 6 jaar. Als een vrijgelaten tbs'er opnieuw strafbare feiten begaat, volgt levenslange opsluiting in een zogenoemde longstayafdeling.

Wanneer iemand tot tbs is veroordeeld en na 2 jaar blijkt dat hij niet te behandelen valt, moet ook automatisch plaatsing op een longstayafdeling volgen. Nu wordt er pas na 6 jaar gekeken of verdere behandeling zinvol is.

De PvdA heeft laten weten het in grote lijnen eens te zijn met de VVD. Alleen het automatisch voorgoed plaatsen van iemand op een longstayafdeling gaat de sociaal-democraten te ver. Volgens hen is het altijd mogelijk dat in de toekomst situaties ten goede keren of dat er andere manieren van behandeling die wel werken beschikbaar komen.

TBS'er kosten de staat veel geld, momenteel 472,53 euro per dag. Dat is bijna drie keer zoveel als een 'gewone' gevangene.