VN: PC opwaarderen, geen nieuwe kopen

De Verenigde Naties heeft onderzoek gedaan naar de impact van personal computers op het milieu. Uit het onderzoek blijkt dat voor de productie van één desktop-PC met 17" monitor 1,8 ton aan ruwe materialen wordt gebruikt. Verder blijkt dat verlenging van de levensduur van een PC door middel van opwaardering veel effectiever is dan recyclen.

Volgens het onderzoek bestaat die 1,8 ton aan ruwe materialen uit minimaal 240 kilo fossiele brandstof, 22 kilo chemicaliën en 1500 kilo water. De VN dringt er op aan dat gebruikers goed nadenken of ze daadwerkelijk een nieuwe computer nodig hebben, of dat het opwaarderen van hun bestaande machine niet hetzelfde resultaat geeft. Het opwaarderen van een machine kost een factor 20 minder energie dan het recyclen van een machine. Dat komt doordat hightech componenten bij recycling worden vernietigd voor een relatief kleine hoeveelheid ruwe materialen. Een eerder VN-onderzoek uit 2002 wees uit dat voor de fabricage van een 32MB DRAM chip van 2 gram 1,7 kilogram aan ruwe grondstoffen nodig is.

Door de enorme technologische ontwikkelingen en de relatief lage prijzen worden mensen aangezet om een geheel nieuwe computer te kopen. Gebruikers zijn gewend om iedere twee a drie jaar een nieuwe computer te kopen.

Positieve ontwikkelingen zijn bedrijven die actief zijn in het terughalen van oudere PC's, zoals bijvoorbeeld Dell. De PC's die Dell terugkrijgt van klanten worden helemaal nagekeken, de data die eventueel nog op de PC staat wordt verwijderd en daarna wordt de PC gerecycled of geschonken aan organisaties. Ook de tweedehands markt op internetveilingen ziet de VN als een goede ontwikkeling.

De Verenigde Naties heeft een speciale website aan IT en het milieu gewijd.