Hersenen homoseksuele schapen afwijkend

Onderzoekers van de Oregon Health & Science University School of Medicine hebben ontdekt dat er in de hersenen van homoseksuele rammen anatomische verschillen zitten met de heteroseksuele rammen. De verschillen zitten in bepaalde groepen cellen in het gedeelte van het brein dat het seksueel gedrag regelt. De bevindingen van de onderzoekers ondersteunen andere onderzoeken die anatomische verschillen in de hersenen van homo- en heteroseksuele mannen aan het licht brachten. Bij het onderzoek zijn 27 volwassen vierjarige schapen van onderzocht. Daarvan hadden acht schapen een voorkeur voor andere rammen, negen schapen hadden een voorkeur voor ooien. Verder zaten er nog tien ooien in de groep.

Professor Charles RoselliDe wetenschappers, onder leiding van professor Charles Roselli, vonden een groep dicht opeengepakte zenuwcellen in de hypothalamus (Een kleine structuur diep in de grote hersenen die hormonen, sex, slaap, honger/dorst en temperatuur regelt) van het schaap, genaamd de "ovine sexually dimorphic nucleus" of oSDN. De oSDN van rammen die bij voorkeur met een andere ram paren is significant kleiner dan de oSDN van rammen die een ooi als sekspartner uitzoeken. Volgens Roselli is het vrijwel zeker dat seksuele voorkeur bij dieren biologisch wordt bepaald. Roselli geeft aan dat de kans aanwezig is dat dit bij mensen ook biologisch wordt bepaald.

Acht procent van de rammen blijken een voorkeur hebben voor mannelijke sekspartners. Een seksuele voorkeur voor hetzelfde geslacht hebben komt in de natuur bij heel veel dieren voor.