Jörg Haider wint in Karinthië

De Oostenrijkse verkiezingen voor de 'Landstag', de volksvertegenwoordiging in een bondsland, heeft in Karinthië geleid tot een duidelijke overwinning voor Jörg Haider en zijn rechtse Freiheitspartei Österreichs (FPÖ). Aangezien 42,47 procent van de stemgerechtigden op deze partij stemde, blijft Haider regeringsleider van Karinthië.

In bondsland Salzburg ging 45,50 procent van de stemmen naar de Sozialistische Partei Österreichs (SPÖ), waardoor het land voor de eerste keer sinds 1945 een socialistische regeringsleider heeft; Gabi Burgstaller. De stemmen kwamen niet zozeer van de tot nu toe regerende Österreichische Volkspartei (ÖVP), maar van kiesgerechtigden die bij de vorige verkiezingen nog op de FPÖ stemden. Deze partij behaalde dit maal 8,70 procent van de stemmen, in tegenstelling tot de bijna twintig procent van 1999.

De FPÖ kwam in 2000 in de nationale regering. Wegens de positieve uitlatingen over het nazisme van voorman Haider stelde de Europese Unie direct sancties in. Hierdoor stapte Haider in 2002 uit de landelijke politiek, maar bleef actief in zijn thuishaven Karinthië. Hoewel Haider graag weer nationale politiek zou willen bedrijven heeft hij aangegeven de komende vijf jaar in Karinthië te blijven, aangezien hij ook als regeringsleider van een bondsland 'invloed kan uitoefenen op de landelijke politiek.'