Honderd euro biljet blijkt nutteloos als betaalmiddel

HIHIHIHI had ons via de nieuws-submit te melden:

Steeds meer winkels weigeren nog langer betalingen uit te voeren als de klant dit met een biljet van 100 euro wil doen. De vele vervalsingen die er de laatste maanden van zijn opgedoken, zijn hier de oorzaak van.

Waren het eerder vooral de kleinere winkeliers, nu doen ook de supermarktketens als Dirk van den Broek/Bas van der Heijden en de C1000 het biljet in de ban. Ook winkelketens als Trekpleister, Blokker, Hema, Handyman en Bruna hebben dat besluit al genomen.

Toch blijkt het honderdje niet het meest vervalste biljet te zijn, die 'eer' gaat uit naar het vijftigje. En daarin schuilt volgens de Vereniging van Pomphouders (VNP) een nog groter probleem: "Als de Europese Centrale Bank het vervalsen niet moeilijker maakt, gaat het met de 50 euro dezelfde kant op", aldus adjunct-directeur J. van der Steen. Hiermee zou de roulatie van contant geld in grote problemen kunnen komen. Ook veel pomphouders accepteren inmiddels geen grote biljetten meer.

De Nederlandsche Bank (DNB) wijst de kritieken andermaal van de hand en zegt dat het met de vervalsingen wel mee valt. Volgens hen werden er vorig jaar werden 26.000 briefjes onderschept, wat neerkomt op ongeveer één vervalsing per 100.000 biljetten. DNB verwijt de winkeliers dan ook stemmingmakerij. Winkeliers beweren echter dat het in omloop brengen van 'het bijna perfect nagemaakte' valse geld juist toe neemt. Zij beweren dat zelfs banken soms per ongeluk vals geld uitgeven.