GroenLinks bereid tot hulp bij onderduiken

Om het uitzetbeleid van minister Rita Verdonk van Vreemdelingenzaken te ondermijnen zijn veel lokale en provinciale politici van GroenLinks bereid om de wet te overtreden; de zogenoemde 'burgerlijke ongehoorzaamheid'. De GroenLinksers willen uitgeprocedeerde asielzoekers en illegalen die uitzetting boven het hoofd hangt, helpen om onder te duiken. ''Laat ze ons maar oppakken, dan maar een proefproces. Als je het uitzetten bemoeilijkt, hoop je dat ze zich in Den Haag nog eens achter de oren krabben'', ze zegt de fractievoorzitter van GroenLinks in Almelo.

Eduard van Zuijlen, lid van de Groningse provinciale staten, noemt onderduiken ''het alternatief'' voor uitzetting. ''Ik moedig het verzamelen van onderduikadressen aan''.

De opstelling van de lokale en regionale politici sluit aan bij een oproep die GroenLinks-partijleider Femke Halsema vorige maand deed. Zei riep op om het verzet tegen het uitzetbeleid niet te staken na de instemming van de Tweede Kamer. ''We hebben een traditie van burgerlijke en bestuurlijke ongehoorzaamheid, van het opzetten van alternatieve opvang. Het is niet aan mij om te bepalen wat jullie moeten doen. Maar ik wil wel een partijdebat beginnen over deze vraag'', zo zei Halsema toen.

Het Groningse statenlid Van Zuijlen meent dat hij eigenlijk helemaal niet burgerlijk ongehoorzaam is door onderduiken aan te moedigen. ''Niet ik, maar de regering is ongehoorzaam aan internationale verdragen, of in elk geval aan de geest daarvan''.

Namens de VVD zegt Kamerlid Arno Visser het ''uitermate dubieus'' te vinden dat een politieke partij bestuurlijke ongehoorzaamheid organiseert'. ''Dat is fundamenteel ondemocratisch. Nog erger vind ik dat je die mensen een heilloos perspectief biedt. Ze hebben geen toekomst in Nederland.''

In Wageningen weigert GroenLinks-wethouder Tineke Strik in ieder geval al voorlopig mee te werken aan het uit woningen zetten van afgewezen asielzoekers. ''Zolang de uitzetcentra er niet zijn, kunnen ze nergens naartoe. De IND heeft de gemeente gevraagd voor vier mensen een uitzettingsprocedure te beginnen. Hier doen we dus niet aan mee.''

Volgens het Vreemdelingenbesluit moet bij de plaatselijke politie worden gemeld dat je onderdak verleent aan illegalen, doe je dat niet dan staat daar een straf op van een half jaar cel of een boete.