Aangifte tegen Sjoerd Kooistra

Tegen horeaca-ondernemer Sjoerd Kooistra is door tien van de twintig personeelsleden van de failliet gegane Oesterbar aan het Leidseplein in Amsterdam aangifte gedaan wegens faillissementsfraude en criminele bendevorming. Volgens de tien heeft Kooistra zich schuldig gemaakt aan winstbejag ten nadele van schuldeisers en met schade voor derden. Werknemers, de fiscus en leveranciers hebben zo het nakijken.

De aangifte van het personeel van de Oesterbar is behalve tegen Kooistra ook gericht tegen pachters P. Lammertink en M. Nijdam en advocaat G. de Jong van Kooistra.

Amsterdam is al een onderzoek begonnen naar de handel en wandel van Kooistra omdat vele zaken die hij koopt failliet gaan. Velen beweren dat die faillisementen expres gebeuren, omdat Kooistra er op die manier beter van wordt. Vorig jaar ging een kwart van Kooistra's zaken in Groningen en Amsterdam op de fles. De zaken werden in nieuwe vennootschappen ondergebracht, en draaien weer vrolijk verder.

De horecamiljonair ligt ook onder vuur door afpersingsverhalen die over hem de ronde doen. Zo zou hij cafés kopen maar later een deel van het geld terugeisen onder de dreiging van aangifte bij justitie over zwart werk in het verleden.