PKK-leidster in Den Haag aangehouden

De Turkse Nuriye Kesbir, leidster van de Koerdische PKK, is vandaag gearresteerd tijdens haar uitleveringszaak bij de Hoge Raad in Den Haag. De Hoge Raad had al eerder een bevel voor haar aanhouding afgekondigd, maar ze zat tot nu toe ondergedoken. Eind 2002 besloot de rechtbank in Amsterdam dat ze niet uitgeleverd mocht worden aan Turkije, en sindsdien was ze in Nederland op vrije voeten.

Kesbir heeft ook in Nederland een asielaanvraag lopen, maar onlangs verwierp de vreemdelingenrechter in hoger beroep een protest van haar tegen eerdere afwijzingen. Deze rechter concludeerde dat de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) op goede gronden vermoedt dat de Koerdische vrouw zich schuldig zou hebben gemaakt aan het faciliteren van misdrijven tegen de menselijkheid.

Turkije verdenkt Kesbir van zeker 25 aanslagen op vooral militaire doelen in twee oostelijke provincies van Turkije. De rechtbank in Amsterdam vond eind 2002 dat Turkije dat niet aannemelijk genoeg had gemaakt. Het OM ging daartegen in beroep, omdat het Kesbir wel schuldig acht. Inmiddels heeft de Hoge Raad deze uitspraak al vernietigd. De Hoge Raad vindt dat de rol van Kesbir bij de PKK op grond van het beschikbare dossier wel degelijk kan worden vastgesteld.

Mocht de Hoge Raad beslissen dat Kesbir uitgeleverd mag worden, dan beslist uiteindelijk de minister van Justitie of dat daadwerkelijk zal plaatsvinden.