Peiling België: winst CD&V en Vlaams Blok

In juni vinden er in België verkiezingen plaats. Een opiniepeiling, waarvan dagblad Le Soir vandaag de eerste resultaten publiceerde, voorspelt niet veel goeds voor de Vlaamse socialisten en liberalen, die samen in de nationale regering zitten. Beiden stevenen af op een groot verlies.

De liberale partij van premier Verhofstadt zakt 6% naar 18,3%. De socialistische SP-A zou ruim 4% kwijtraken en uitkomen op 20%. Oppositiepartij CD&V (Christen-Democraten) wint zeer fors en is in de peiling met bijna 30% veruit de grootste partij van Vlaanderen. Het Vlaams Blok blijft groeien en zou met 22% de tweede partij van Vlaanderen worden.

Voor Wallonië zijn de resultaten van de peiling minder afwijkend. De liberalen verliezen ruim 3% en de socialisten winnen 2,6%.

In de tweetalige hoofdstad Brussel zou volgens de enquête het Vlaams Blok meer dan de helft van de zetels veroveren die bestemd zijn voor Nederlandstaligen. De wet schrijft voor dat het bestuur gevormd moet worden uit meerderheden uit beide taalgroepen. Hierdoor zou het Blok een stevige positie kunnen opeisen.

De peiling kan beïnvloed zijn doordat de ondervraging gebeurde in de periode dat België discussieerde over het omstreden stemrecht voor migranten. Bovendien staat de peiling in Le Soir bekend om haar extreme uitkomsten.