"Stemming Idols niet eerlijk"

Bij het populaire tv-programma Idols wordt gerommeld met het aantal sms-stemmen. Bovendien worden sommige kandidaten bevoordeeld. Dat zeggen Bas Nibbelke en Joël de Tombe - twee Idols-finalisten van vorig jaar - in een interview met het Algemeen Dagblad.

Volgens Joël staat de volgorde waarin de finalisten eindigen van tevoren vast: "Natuurlijk worden er stemmen geteld, maar daarna is er alle ruimte om de uitslag aan te passen." Bas, die samen met Joël nog meedeed aan het Nationaal Songfestival, bevestigt dit: "Vrienden van mij die een stem-sms voor mij naar het programma zonden, kregen een automatisch berichtje terug van David of Hind met 'Bedankt voor je stem' er op. Verder sloten de telefoonlijnen van de kandidaten niet tegelijk. Toen iemand op mij wilde stemmen, bleek de lijn niet meer open, terwijl hij daarna nog makkelijk voor een andere kandidaat kon bellen." Verder noemt Joël het 'erg vreemd' dat niet Jim, maar Jamai tot winnaar van het eerste seizoen Idols werd uitgeroepen. Hij wijt dat aan de leeftijd van Jim, waardoor hij niet veel mocht werken.

RTL4 reageert woedend op de beschuldigingen van het duo. Zij noemt Bas en Joël 'slechte verliezers die zich ten koste van een populair programma willen profileren.' Omdat met de kandidaten van Idols contractueel is overeengekomen dat zij zonder toestemming geen mededelingen over de programma-inhoud mogen doen, overweegt RTL4 juridische stappen tegen het tweetal. In een reactie zegt woordvoerder Laurens Woldberg (RTL4): "We willen eventuele schade op hen verhalen. Deze complottheorie raakt kant noch wal." Woldberg noemt het 'onzinnig' om te denken dat de makers van het programma enig belang hebben bij het manipuleren van de uitslag: "Het is commercieel het interessants om te zoeken naar de populairste deelnemer."

Op de constatering dat verkeerde bedank-sms'jes aan stemmers worden verstuurd, reageert Woldberg: "Theoretisch kan een verwaarloosbaar aantal sms'jes niet zijn aangekomen, maar dat heeft geen invloed op de uitslag. De stemming verloopt eerlijk. Elke week is er een notaris bij."

Ook tijdens het eerste seizoen van Idols gingen geruchten over de betrouwbaarheid van de stemming. Daarop reageerde HMG dat deze geruchten volledig uit de lucht zouden zijn gegrepen. Een aantal prominente programmamakers is vervolgens bij het tellen van de stemmen aanwezig geweest om de eerlijkheid ervan te bewijzen.